In pat cu regele. 500 de ani de adulter, rivalitate, razbunare si lupta pentru putere. O istorie a amantelor regale
De-a lungul secolelor, amantele regale au fost venerate, temute, invidiate si batjocorite. Ele au dat tonul modei, au incurajat artele si, in unele cazuri, au condus natiuni. In pat cu regele, de Eleanor Herman, ne conduce in sala tronului si in dormitoarele celor mai puternici monarhi ai Europei. Plina de personaje excentrice, umor ireventios si observatii socante, aceasta poveste fermecatoare despre pasiune si politica reprezinta cronica a 500 de ani de aventuri palpitante. In mod straniu, principala indatorire a unei amante regale nu era de a-i oferi regelui partide de sex, ci companie. Obligati sa se insoare cu printese straine respingatoare, regii cautau alinare langa femeile pe care le alegeau singuri. Si ce femei! De la Madame de Pompadour, faimoasa metresa a lui Ludovic al XV-lea, care si-a pastrat pozitia vreme de 19 ani in ciuda frigiditatii sale, la Camilla Parker-Bowles, care i-a uzurpat locul nimeni alteia decat stralucitoarei Diana, printesa de Wales. Amanta regala de succes se facea indispensabila. Era gata sa converseze cu regele plina de voiosie atunci cand era obosita, sa faca dragoste la orice ora cand era bolnava si sa-i raspunda fiecarui capriciu. Purtand masca incantarii peste toate neplacerile, nu era niciodata istovita, nu se plangea si nici nu suferea.
De la inceputurile istoriei, puterea a fost un afrodisiac plin de forta. Folosind jurnale, scrisori personale si depese diplomatice, Eleanor Herman dezvaluie dinamica sexului si a puterii, a rivalitatii si a razbunarii, la cele mai pline de stralucire curti ale Europei. Inteligent si amuzant, In pat cu regele este un capitol al istoriei femeilor care ramasese nescris - pana acum.
Eleanor Hermaneste istoric, autor al bestsellerului New York Times In pat cu regele. Printre alte carti ale sale se numara: Sex with the Queen, Mistress of the Vatican, King Peggy, Legacy of Kings, Blood of Gods si Royals. A avut numeroase aparitii la National Geographic Channel, The History Channel si American Heroes Channel, pentru a oferi comentarii de specialitate pe diverse teme.
Sexy, rautacios si amuzant. - New York Times
O cercetare ireprosabila si o istorie amuzanta a monarhilor europeni. - Kirkus Reviews
Mult mai amuzant decat Danielle Steel sau Dan Brown. - Washington Post
Poate provoca dependenta. - Entertainment Weekly
O istorie sociala inedita, extrem de interesanta de citit. - New York Times Book Review
Fragment din volumul "In pat cu regele" de Eleanor Herman:
"Chintesenta conceptului de metresa regala a fost Jeanne-Antoinette d'Etioles, marchiza de Pompadour, care a domnit 19 ani alaturi de Ludovic al XV-lea al Frantei. In 1745, aceasta tanara de 24 de ani din clasa de mijloc a reusit sa ajunga pe taramul interzis numit Versailles, supravietuind nenumaratelor comploturi si intrigi puse la cale de nobili invidiosi care doreau sa o indeparteze de la putere, parasind Curtea regala doar moarta, in sicriu. Ce legaturi de matase au tinut-o pe aceasta femeie legata de regele ei?
Initial, l-a fermecat pe aratosul Ludovic cu frumusetea si sarmul ei. Contele Dufort de Cheverny scria: „Nu exista barbat care sa nu o doreasca drept ibovnica. Era inalta, dar nu prea mult, avea un trup frumos, un chip rotund, cu trasaturi armonioase, piele, brate si maini superbe, ochi nu foarte mari, dar cei mai luminosi, mai inteligenti si mai stralucitori din cati am vazut vreodata. Totul la ea era unduitor, chiar si gesturile. Le punea in umbra pe absolut toate celelalte femei de la Curte, desi unele dintre acestea erau foarte frumoase."
Dar frumusetea Madamei de Pompadour era asemenea unei flori de sera care a inceput curand sa paleasca in atmosfera nociva de la Versailles. Pana la 30 de ani, a fost o frumusete proaspata, diafana, cu piele perfecta, par castaniu matasos si ochi caprui. Isi punea in evidenta puritatea infatisarii prin haine simple din matase si satin in nuante de roz si liliachiu sau albastru, brodate si facute din matasuri desavarsit de frumoase. Dar pe masura ce rigorile vietii la Curte i-au vestejit frumusetea naturala, ea a sporit spectaculozitatea rochiilor si a bijuteriilor purtate pentru a distrage atentia privitorilor de la chipul ei - matasuri mai abundente, nestemate mai mari, brocarturi si catifele grele, brodate cu fir de aur si argint si cu perle. Intr-o seara a aparut intr-o rochie impodobita cu danteluri, care valora cat o mosie - 22500 livre.
Frigiditatea este, desigur, un mare dezavantaj pentru o metresa. Pentru a compensa prestatia de dorit din timpul noptilor, pe timpul zilei Madame de Pompadour isi dedica fiecare clipa amuzarii unui monarh care se plictisea repede. Ludovic fugea de eticheta rigida de la Versailles venind in apartamentele ei si baricadand usa. Acolo gasea o intreaga lume creata pentru confortul lui personal. Amanta lui isi decorase incaperile in culori si cu tesaturi pe care el le gasea linistitoare. Le umplea cu flori cu parfumuri dulci din serele palatului, chiar si iarna. Comanda mancaruri si vinuri care desfatau cerul gurii regale.
Madame de Pompadour ajunsese sa cunoasca la perfectiune toanele monarhului, fiecare grimasa a acestuia, fiecare inflexiune a tonului vocii sale. Stia cand incerca sa mascheze plictisul, furia ori frustrarea sub valul calmului regal. O zvacnire a pleoapei, cadenta unei silabe ii spuneau ce comportament ar fi trebuit sa adopte pentru a-i face pe plac. Dorea el oare o tacere confortabila? Ar fi trebuit ea oare sa povesteasca o intamplare amuzanta, sa interpreteze un cantec melancolic sau poate mai bine sa se ridice in picioare si sa recite o poezie?”